LCMS2 ondersteunt nu Google Analytics 4

13 oktober 2022

Google Analytics is het meest gebruikte en meest bekende website analyseprogramma ter wereld. GA4, ofwel Google Analytics versie 4 is de nieuwste versie van  Google Analytics. Dit is een zeer grote update waardoor alles op het gebied van website analyse anders wordt.

Zo snel mogelijk GA4 activeren

GA4, ofwel Google Analytics versie 4 is de nieuwste versie van Google Analytics. Dit is een zeer grote update waardoor alles op het gebied van website analyse anders wordt. GA4 is daarom ook niet compatible met de vorige versies van Google Analytics. Dit betekent dat er een nieuw account aangemaakt moet worden en dat er opnieuw gestart moet worden met meten.

Helaas is het niet mogelijk om oude data te importeren in uw nieuwe Google Analytics 4 account. De huidige Google Analytics versie stopt met meten vanaf 1 juli 2023. Google adviseert beide versies tot deze datum parallel te laten draaien zodat je bij de definitieve overstap niet met een lege account begint maar gegevens hebt om mee te kunnen vergelijken.

Wat zijn de grootste veranderingen in GA4?

De allergrootste verandering is dat GA4 draait om gebeurtenissen (‘events’) in plaats van dat gebruikers sessies centraal staan. Dit sluit beter aan op de moderne websites die bijvoorbeeld pagina’s hebben waarbij er binnen de pagina veel meer dat één onderwerp wordt uitgelicht. Denk aan een lange homepage waarop zowel de aanbiedingen staan, als de recente nieuwsberichten, als een slider waarin de diverse diensten van een bedrijf worden uitgelicht. Het is dan zinvol om te weten welke onderdelen van de pagina de bezoeker interactie mee heeft gehad.

De gebruikersinterface van GA4 is volledig vernieuwd en het aantal standaard rapporten is flink teruggebracht. De rapporten die zijn overgebleven zouden meer inzicht moeten geven. Eventueel is het mogelijk eigen rapporten toe te voegen. GA4 maakt gebruik van Cookieless tracking en ondersteund gegevens, verwijderingverzoeken en anonimiseren. Hiermee voldoet het aan de nieuwste privacy eisen van de Europese Unie. Er zijn voorspellende statistieken toegevoegd waarmee op basis van kunstmatige intelligentie zaken zoals ‘Kans op aankoop’ en ‘Voorspelde opbrengst’ te voorspellen.

Functies binnen LCMS2

LCMS ondersteund het naast elkaar draaien van beide versies in het nieuwe scherm ‘Analytics & Tag Manager’. Er is ondersteuning voor zowel het direct laden van Google Analytics of het laden via Tag Manager. Het laatste is een verzoek dat we regelmatig krijgen vanuit SEO-partners. Ook ondersteunen we voor webshops de Enhanced E-commerce tracking en Google Adwords integratie. Bij Enhanced E-commerce tracking wordt er extra informatie toegevoegd aan Google Analytics waardoor er nog meer inzicht verkregen kan worden. De volgende ‘events’ worden gemeten: view item list, select item, view item, add to cart, remove from cart, view cart, begin checkout, select shipping method, select payment method en de belangrijkste: purchase.


Hulp nodig bij het configureren? Laat hieronder een bericht achter en wij nemen contact met u op. 

Terug naar alle nieuws berichten