De voordelen en mogelijkheden van Progressive Web Apps (PWA) voor uw website

11 oktober 2023

Als klant van Lined heeft u ongetwijfeld gehoord van het LCMS2 CMS-systeem, ontwikkeld door Lined. Sinds april 2023 biedt LCMS2 ondersteuning voor Progressive Web Apps (PWA). Maar wat zijn PWA's en waarom zouden ze interessant kunnen zijn voor uw website of webshop? In dit artikel gaan we in op de voordelen en mogelijkheden van PWA's, zonder al te diep in de technische details te duiken.

Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Een Progressive Web App is in feite een voor mobiel geoptimaliseerde website die enkele eigenschappen van mobiele apps overneemt. Je zou kunnen zeggen dat het een combinatie is van een website en een mobiele app in één. Het belangrijkste kenmerk is dat PWA's op vrijwel elk apparaat en in elke moderne webbrowser kunnen werken, of het nu op uw computer, smartphone, of tablet is. Hier zijn enkele voordelen en mogelijkheden van PWA's die u als niet-technische klant kunt waarderen:

Gebruiksvriendelijkheid en Toegankelijkheid

PWA's zijn ontworpen met het oog op de gebruikerservaring. Ze laden snel en zijn responsief, waardoor uw websitebezoekers moeiteloos door uw site kunnen navigeren, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dit betekent dat uw klanten een vloeiende ervaring zullen hebben zonder frustrerende vertragingen.

Installatie zonder Download

PWA's kunnen worden geïnstalleerd op het startscherm van een smartphone of tablet zonder dat gebruikers iets hoeven te downloaden uit de app store. U krijgt dus de mogelijkheid om de website toe te voegen aan het startscherm van bijvoorbeeld uw telefoon waardoor u een App-icoontje krijgt welke vergelijkbaar is met een icoontje van een gewone native app.Dit zorgt voor een naadloze en snelle installatie-ervaring, maar dan zonder de complexiteit van app stores.

Automatische Updates

PWA's worden automatisch bijgewerkt, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het onderhouden van verschillende app-versies voor verschillende platformen. Uw klanten krijgen altijd de nieuwste en beste versie van uw website te zien. Ook de gegevens, zoals uw assortiment of nieuwsitems, zijn 1 op 1 gelijk aan die van uw website, dus er hoeven geen synchronisaties of dubbele handelingen te worden uitgevoerd.

Offline Toegang

Een van de opvallendste voordelen van PWA's is de mogelijkheid om offline te werken. Dit betekent dat uw website of webshop nog steeds kan functioneren, zelfs als de internetverbinding tijdelijk wegvalt. Klanten kunnen producten bekijken, informatie lezen en zelfs bestellingen voorbereiden zonder internettoegang.

Kosten besparen

Wanneer u naast uw website of webshop een app laat ontwikkelen, heeft u dubbele ontwikkelingskosten en dubbele onderhoudskosten. Met een Progressive Web App kunt u een groot deel van deze kosten besparen.

Pushmeldingen

Er kunnen pushmeldingen worden verstuurd. Een bezoeker/gebruiker van uw PWA kan zich aanmelden voor pushmeldingen. Op die manier kunt u belangrijke berichten of meldingen extra onder de aandacht brengen bij uw klanten.

Hoe wordt een PWA toegepast op mijn website?

Dankzij verschillende nieuwe webtechnologieën die door veel moderne browsers, zoals Safari en Chrome, worden ondersteund, is het nu mogelijk om bezoekers een melding te tonen waarin ze de optie krijgen om de website toe te voegen aan het startscherm als een Progressive Web App (PWA). Wanneer een bezoeker hiervoor kiest, kan de website als een app worden geopend, zonder de browserbalk bovenaan het scherm. Dit maakt het mogelijk om de schermoriëntatie vast te zetten, de website eventueel offline beschikbaar te maken en pushmeldingen te accepteren.

Kortom progressive Web Apps bieden tal van voordelen en mogelijkheden voor uw website of webshop. Als klant van Lined kunt u nu profiteren van PWA-ondersteuning in het LCMS2 CMS-systeem, waardoor uw website een nog betere mobiele ervaring kan bieden.

Heeft u nog vragen over PWA's of wilt u weten hoe u PWA-functionaliteit kunt toevoegen aan uw website of webshop? Neem gerust contact op met ons team, en we vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Terug naar alle nieuws berichten