Het Belang van een Uitstekende Google Pagespeed Score voor uw Website

24 augustus 2023

Eén van de sleutelfactoren die een grote invloed hebben op de eerste indruk van uw bedrijf is de laad snelheid van uw site. De Google Pagespeed score meet simpel gezegd hoe snel uw website laadt. De snelheid van uw website is onder andere een belangrijke factor voor de ervaring van uw gebruikers/bezoekers. Maar waarom is een hoge Pagespeed score nog meer belangrijk?

Verbeterde Gebruikerservaring
Bezoekers hebben weinig geduld als het gaat om het wachten op een website die traag laadt. Een hoge Google Pagespeed Score resulteert in een snellere laadtijd, waardoor bezoekers direct toegang hebben tot de inhoud die ze zoeken. Dit vertaalt zich in een positieve gebruikerservaring, verhoogde tevredenheid en een lagere bounce rate. Een website die snel laadt, houdt de aandacht vast en vergroot de kans dat bezoekers langer blijven en meer pagina's verkennen. Wanneer bezoekers op uw website blijven heeft dit een positief gevolg voor de zoekmachine ranking.

SEO Voordelen
Google hecht grote waarde aan de laadsnelheid van websites bij het bepalen van de zoekresultaten. Websites met een hoge Pagespeed Score hebben vaak een hogere positie in zoekresultaten, wat resulteert in meer organisch verkeer. Een betere ranking betekent meer zichtbaarheid en een grotere kans dat potentiële klanten uw website vinden voordat ze die van uw concurrenten vinden.

Verhoogde Conversieratio's
Een trage website kan funest zijn voor conversies. Bezoekers die worden geconfronteerd met langzame laadtijden zijn eerder geneigd om af te haken voordat ze een aankoop doen of een formulier invullen. Een snelle website daarentegen creëert een naadloze en efficiënte gebruikerservaring, wat de kans vergroot dat bezoekers actie ondernemen, zoals het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het aanvragen van informatie.

Mobiele Vriendelijkheid
Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het essentieel dat uw website snel en probleemloos laadt, zelfs op kleinere schermen. Een goede Pagespeed Score helpt ervoor te zorgen dat uw website ook op mobiele apparaten soepel en snel werkt, wat een positieve invloed heeft op de mobiele gebruikerservaring.

Lagere Bounce Rate
Een trage website leidt vaak tot hogere bounce rates, wat betekent dat bezoekers snel jouw website verlaten zonder verder te verkennen. Dit kan wijzen op een gebrek aan relevantie of frustratie door de trage laadtijd. Een snelle website daarentegen moedigt bezoekers aan om te blijven en meer pagina's te verkennen, waardoor de kans op conversies toeneemt.
Kortom, een goede Google Pagespeed Score is geen optionele luxe, maar een noodzaak voor elk bedrijf dat online succes nastreeft. Het heeft invloed op alles, van gebruikerservaring en SEO tot conversieratio's en algehele prestaties. Door te investeren in het optimaliseren van uw website voor snelheid, legt u een sterke basis voor het aantrekken, boeien en converteren van bezoekers, wat uiteindelijk leidt tot groei en succes in de digitale wereld.

Hoe kan de Pagespeed score van mijn website verbeterd worden?
Het verbeteren en versnellen van uw website is niet alleen een kwestie van een snelle en krachtige server neerzetten. De laadtijd van de site heeft immers ook te maken met de snelheid van de internetverbinding van de bezoeker. Daarom zijn er veel meer aspecten waar Google naar kijkt. Daarnaast worden er ook steeds nieuwe technieken ontwikkeld die invloed hebben op de laadtijd/snelheid van de site.

De eerste stap is het maken van een goede analyse van de mogelijke verbeterpunten. Aan de hand van de gevonden punten kunnen de ontwikkelaars van Lined een goede inschatting maken van welke score haalbaar is en welke tijdsinvestering hiervoor nodig is. Hierbij starten we normaal gesproken met de homepage. Afhankelijk van het budget en de noodzaak kan het daarnaast aan te bevelen zijn om andere pagina’s op de website specifiek te optimaliseren, denk hierbij aan een product detailpagina op een webshop.

Het optimaliseren van deze score is grotendeels maatwerk waarin alle facetten van de website meegenomen worden. Denk hierbij aan zaken als: de snelheid van de webhosting en het CMS, inhoud op de website, afbeelding optimalisaties (compressies en download prio) en optimalisatie van (extern) geladen scripts. De mogelijkheden om een website te optimaliseren op snelheid zijn de afgelopen tijd flink toegenomen maar tevens is de Pagespeed score daarbij ook steeds ‘strenger’ geworden. Een website die enkele jaren geleden een hoge score had, zal daardoor nu hoogstwaarschijnlijk minder hoog scoren. We verwachten dat deze ontwikkeling de komende jaren nog door zal gaan. Het is daarom verstandig uw website regelmatig opnieuw te controleren en te optimaliseren.

Wilt u dat wij uw website analyseren en een advies uitbrengen? Neem dan contact met ons op.
 

 
Terug naar alle nieuws berichten