LCMS2 vs Wordpress

13 oktober 2022

We krijgen vaak de vraag waarom wij niet werken met een open source beheersysteem voor onze website zoals het populaire beheersysteem WordPress. Op deze vraag willen we graag uitgebreid ingaan in dit artikel.


Geschiedenis van LCMS2 en WordPress

Om te beginnen een korte introductie van het LCMS2. De afkorting LCMS2 staat voor Lined Content Management System. Het cijfer 2 erachter staat voor versie 2. Ruim 20 jaar geleden is Lined Webdevelopment begonnen met het maken van websites. Voor zowel de ontwikkelaar als voor de eigenaar van de site is het fijn als er een beheersysteem achter zit, zodat er eenvoudig content geplaatst en gewijzigd kan worden. Daarom kregen de eerste websites een beheersysteem genaamd ‘LCMS’. Enkele jaren daarna is het beheersysteem herzien omdat er een paar fundamentele aanpassingen nodig waren. Hierdoor ontstond de verbeterde versie 2 namelijk; LCMS2. Rond deze periode werd WordPress ook populair als beheersysteem voor voornamelijk Blogwebsites. WordPress is in de jaren daarna uitgegroeid tot een van de grootste open source beheer platformen voor blogsites/websites/webshops. 
 

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Zowel LCMS2, als WordPress zijn uitstekende beheersystemen voor websites en webshops. Alleen beide systemen hebben een andere doelgroep, want zoals wel vaker gezegd wordt; ieder voordeel heeft zijn nadeel. Hieronder lichten we de verschillende voor- en nadelen toe.

 

Open Source vs Closed source

Wordpress is open source. Open source betekent dat iedereen de code mag inzien en ook mag schrijven. Het voordeel is dat je op die manier de ontwikkeling een boost geeft, omdat je dan ontzettend veel programmeurs over de hele wereld inschakelt. Daarnaast is open source software over het algemeen gratis en kunt u die vrij downloaden op het internet, zodat u er zelf mee aan de slag kan en ermee kan experimenteren. Nadeel is dat u de kwaliteit minder goed kunt waarborgen omdat er immers programmeurs zijn van goede kwaliteit, maar ook van minder goede kwaliteit of hobbyisten. Daarnaast geef je kwaadwillenden ook een kijkje in de keuken, waardoor zij op hun gemak de zwakke plekken kunnen opzoeken en misbruiken. Er wordt vaak gesuggereerd dat u met een Wordpress website niet gebonden bent aan uw webdesign partij omdat het open source is en daarom gemakkelijk gewisseld kan worden tussen webdesign bedrijven. Dit is in de praktijk vaak niet het geval. De nieuwe webdesign partij zal bijna altijd adviseren de website te laten herontwikkelen, omdat ze niet bekend zijn met de gebruikte templates en of plugins. LCMS2 is Closed Source. Dit betekend dat de code alleen inzichtelijk is voor de Lined webdevelopers en aanpasbaar door Lined webdevelopers. Het voordeel is dat de code geschreven is door ontwikkelaars van een hoge kwaliteit en dat de code afgeschermd is voor de buitenwereld zodat het voor kwaadwillenden moeilijker is om zwakke plekken te vinden. De code is zelfs versleuteld zodat dit een extra laag veiligheid biedt voor pottenkijkers. Daarnaast is het bedrijf Lined gekoppeld aan de software waardoor je met vragen of hulp bij een fysiek bedrijf terecht kan.
LCMS2 is niet gratis omdat het ontwikkeld is door een bedrijf dat hiervoor kosten heeft gemaakt. U kunt de software niet downloaden en hier zelf mee aan de slag gaan. Als u dit wel zou willen dan zou dit als een nadeel gezien kunnen worden.

Populariteit

Wordpress is een populair systeem wat uiteraard ook weer zijn voor- en nadelen heeft. Om te beginnen met de voordelen: Er zijn veel bedrijven die hierin kennis en kunde hebben en er is veel informatie te vinden op het internet. Er worden veel uitbreidingen of plugins voor geschreven door externe partijen. Dit is tevens ook een nadeel omdat u door de bomen het bos niet meer kunt zien, en welke uitbreiding is nu eigenlijk het beste voor uw situatie? Is de code van de plugin degelijk, en wordt deze doorontwikkeld zodat hij over een paar jaar nog werkt? Een ander groot nadeel is het veiligheidsrisico. Het trekt namelijk ook veel hackers aan die naar beveiligingslekken op zoek gaan. De doelgroep is immers groot. Het LCMS is daarentegen een minder gebruikt systeem omdat het systeem niet publiekelijk toegankelijk is en maar door 1 bedrijf wordt geïmplementeerd. Het grote voordeel is dat het geen interessante doelgroep is voor hackers. Een ander voordeel is dat Lined dicht bij de klant staat en goed kan luisteren naar de feedback van de gebruikers. De feedback wordt verwerkt in het systeem om deze prettiger in gebruik te maken.  Nadeel is natuurlijk dat je weinig informatie kan vinden op Google en dat je afhankelijk bent van Lined. Wij proberen dan ook om zo open en toegankelijk mogelijk te zijn naar onze klanten.

Maatwerk

Zodra u met uw website meer wil doen dan alleen uw visitekaartje tonen op het internet, komen er vaak bedrijfsspecifieke wensen aan bod. Voor WordPress zijn ontelbare plugins geschreven en wellicht kan één van deze uw wens vervullen. Voordeel is dat de visvijver groot is en dat WordPress op die manier relatief eenvoudig een oplossing kan bieden voor uw wens. Nadeel is dat hier ook risico’s aan kleven. U weet niet wat de kwaliteit van een plugin is. U hoopt dat de plugin actief doorontwikkeld wordt zodat WordPress de plugin over x aantal jaar nog steeds ondersteund. En voldoet deze ook aan al uw wensen? Of moet u concessies doen? Als u geen geschikte plugin kunt vinden dan moet er iets ontwikkeld worden. Lang niet alle WordPress websitebouwers zijn ook ontwikkelaars. Er moet dan gezocht worden naar een partij die voor WordPress plugins ontwikkeld. Daarnaast gebeurt het vaak dat een website traag wordt als er veel plugins in de site worden  geïnstalleerd die niet op elkaar zijn afgestemd.

Bij de ontwikkeling van het LCMS2 is er rekening gehouden dat er ten alle tijden ook eenvoudig maatwerk toegepast kan worden. Wij als Lined horen uw wens aan en weten direct of wij hier een standaardoplossing voor hebben of dat we een functionaliteit kunnen ombuigen naar uw wens. Mocht dit niet kunnen, dan zullen we uw wens ontwikkelen en implementeren in de site.  Hiermee hoeven geen concessies gedaan te worden en garanderen wij de kwaliteit en ondersteuning zolang uw website actief is. Wij stemmen de code helemaal af op de rest van de site waardoor dit zo min mogelijk effect heeft op de snelheid van uw site. Hiermee wordt u compleet ontzorgt!
 

Zoekmachine optimalisatie

Wordpress is van nature ‘SEO-vriendelijk’ net als het LCSM2. WordPress biedt zelf geen uitgebreide SEO-oplossingen. Daarvoor zijn diverse plugins ontwikkeld. Zoals eerder vermeld zijn er voor- en nadelen aan de grote vijver plugins. Welke gaat u gebruiken…? Het LCMS2 ondersteund diverse geavanceerde SEO-oplossingen. In samenspraak met u of uw SEO-partij kunnen we de juiste SEO-oplossing inrichten en activeren. Voordeel hier is weer dat het LCMS2 u ontzorgt en de kwaliteit garandeert.

Feiten en fabels

Tot slot nog even de feiten en fabels op een rijtje:
•    Feit: het motto van LCMS2 is eenvoudig en toch krachtig content beheer
•    Feit: nagenoeg geen technische beperkingen die jouw groei in de weg staan
•    Feit: een LCMS2 website is over het algemeen sneller dan WordPress
•    Feit: een LCMS2 website gaat lang mee en heeft lage onderhoudskosten
•    Fabel: LCMS is niet open-source, daardoor zit ik aan jullie vast
•    Fabel: een website gemaakt in Wordpress is beter vindbaar
•    Fabel: voor open-source CMS-systemen zijn oneindig veel plugins beschikbaar waardoor alles wat ik wil, kan.

Conclusie

Wanneer u zelf digitaal kundig bent en met lage kosten een website wil opzetten dan is WordPress een uitstekende oplossing. Voor ondersteuning en hulp kunt u bij Google terecht. Als u juist weinig omkijken wil hebben naar de technische aspecten van uw website en wilt u ontzorgt worden op dit gebied? Dan is het LCMS2 van Lined de beste oplossing voor u voor een krachtige en goed beheerbare website. Voor ondersteuning en hulp kunt u bij Lined terecht die uw (ingewikkelde) vraag om kan zetten naar een degelijke oplossing of antwoord.

Terug naar alle nieuws berichten